Електронски новчаници у Србији – ПејПал

ПејПал је убедљиво најстарији и најпознатији електронски новчаник на свету који тренутно има навећи број корисника. Разлог овоме није само добра традиција који он поседује, разлог овоме јесте и чињеница да овај електронски новчаник нуди сигурност новца и плаћања, као и заштиту личних података. Овај електронски новчаник је почео са радом пре осамнаест година, тачније 1998.год. у Сан Хозеу у Калифорнији, САД.

Осим што је познат као електронски новчаник који нуди разне опције и врсте плаћања у свету, ПејПал нуди и своју кредитну картицу. Колико ј еово озбиљна компанија говори и чињеница да ова компанија има 15800 запошљених широм света, а да има 188 милиона корисника, и да број корисника стално расте. Треба напоменути да је коришћење ПејПала немогуће у неким земљама и територијама на свету. То су пре свега: Гана, Турска, Пакистан, Ирак, Авганистан и све оне земље и територије које се налазе на листи санкција Сједињених Америчких Држава. Овај сајт је доступан на свим већим светким језицима, и тако је још приступачнији. Такође, центар за подршку муштеријама је доступан сваког минута током дана и сваког дана у недељи.

Што се тиче отварања налога, то је веома лак и једноставан процес. Потребно је само да попуните формулар за пријаву, и ту сте. Иначе, ПејПал провизије се сматрају такође малим, и веома приступачним. А, сада, ПејПал и Србија. И ово је донекле тужна прича као што је то постао и Скрил. Наиме, ПејПал је могуће корисити у Србији, и многи људи у Србији заиста и користе овај електронски новчаник. Једина ствар која је лоша јесте да је коришћење у Србији сведено на слање новца од једног корисника другоме, или на плаћање преко интернета за одређене услуге или куповине. Не постоји могућност да свој ПејПал налог „појачате“ неком свотом новца јер то није дозвољено у Србији. Једини начин јесте да вам неко пошаље одређени новац који касније можете корисити. Постоји и нека могућност повезивања са девизним рачуном али је веома неисплатива и готово да се не користи у Србији. Овде такође морамо поменути и картицу коју нуди овај електронски новчаник. Наиме, и ова картица омогућава скидање новца са банкомата широм света. Лоша вест је та да поседовање и коришћење ове картице није дозвољено нити је могуће у Србији. Дакле, уколико сте ову картицу извадили у иностранству или сте страни држављанин а желите је користити у Србији, морате да знате да то није могуће. Добра ствар је та што ПејПал нуди и повраћаје новца, тако да увек можете да преусмерите свој новац другде јер сте у Србији ограничени са његовом применом. Иначе, овај електронски новчаник је повезан са иБејом, што омогућава лакшу куповину на овој платформи.

Иако је најпознатији електронски новчаник на свету, ПејПал још увек није заживео у Србији. Ми још увек не знамо који су разлози, али знамо да грађани Србије не могу у потпуности да корсите погодности које овај електронски новчаник пружа. Може се користити само само за плаћање преко интернета и трансфер новца. Надамо се да ће се и ово променити у будућности.

Хвала нашим пријатељима на www.penge247.dk