Најчешће заблуде око зајмова

Зајам није нешто на шта се гледа повољно, али то не значи да око тога треба правити фаму. Постоје реални ризици које не ваља запоставити, али исто тако има и митова који не служе ничему осим што муте воду без ваљаног разлога.

Као прво, већина људи мисли да је кредит за почињање посла тешко добити, а то је углавном због силне документације коју морају да поднесу. И мада нема лаког начина да се ова препрека премости, једноставна припрема и марљиво чување документације могу умногоме да олакшају напоре око добијања зајма.

Осим тога, многи људи верују како су услови кредитирања за мала и средња предузећа ако и за физичка лица исувише тешки, или их банке једноставно одбијају због лошег рејтинга. Међутим, како конкуренција око пласирања зајмова расте из дана у дан, услови су све повољнији, поготово за оне који знају где да траже. Све више се гледа на финансијску реалност а све мање на финансијску прошлост, па ово може бити прилика и за вас.

Такође, нико не тврди да зајам може да се добије само у банци. Наравно, оне држе примат, али када су извори финансирања у питању, далеко од тога да немају конкуренцију. Већина банака има за циљ да пласира што веће зајмове и на што дужи временски период, јер им такви услови највише одговарају. Због тога и немају нарочит мотив да се упуштају у микрофинансије, па је остало довољно простора институцијама које се специјализују за овакав вид финансирања. Они ће вероватније да одговоре позитивно на ваше захтеве, а неретко ће и услови отплате бити повољнији.

„Нема горих финансијера од банака“ је један од најраспрострањенијих митова у вези зајмова, али чињенице говоре другачије. Мада су им услови далеко од идеалних за физичка лица и мала предузећа, велике фирме често успевају да избоксују врло повољне услове, и то само зато што се уклапају у сет критеријума које банка држи у склопу своје пословне политике. Онима који се у те критеријуме не уклапају је вероватно боље да потраже алтернативу, али чак ни за њих овакав вид финансирања није најгори у стварном животу.

Све зависи од тога колико добро познајете властити бизнис односно финансије и какви су вам приходи које можете да докажете. Са становишта зајмодавца, није битно колико новца тражите већ колико можете да вратите. Највећи проблем са овом логиком је да погодује платежно способним субјектима којима зајмови и не требају. Банке воле стабилан и предвидив раст, док шпекулације спадају у домен осталих, мање традиционалних извора финансија.

Највећа заблуда од свих, ма колико то невероватно звучало, јесте око каматне стопе. Иако њен значај није могуће негирати, постоје и други, далеко битнији фактори на које људи и не обрате пажњу. Најбитније ствари су цена коју ћете морати да платите на крају (она не зависи само од камате), који су услови, који је рок отплате и на шта (не) сме да се троши тај новац.