Пет разлога да узмете зајам

Осим маркетинга и оглашавања, капитал је једна од главних преокупација пословних људи данашњице. Зајам imprumut rapid је нешто без чега се не може, али он није увек и прави потез. Без инвестиција нема ни напретка, али ако не напредујете нећете имати шта да инвестирате. Како изаћи из тог врзиног кола? Мали бизнис зајмови би могли да буду идеално решење, али само ако је разлог један од ових:

Као прво, имамо проширење обима пословања. Даљи раст је увек добар разлог за узимање зајма, и тада га је најлакше и добити. Пошто посао иде толико добро да тренутни капацитети не могу да га подмире, претпоставка је да ће враћање зајма бити без већих потешкоћа. Само пазите на шта га трошите: рекламирање, нова опрема, имовина, реновације и додатно особље су оправдани трошкови, али покривање евентуалних губитака није.

Затим, ту је питање инвентара, односно залиха. Нажалост, кооперанти нису оно што су некада били па често фирме морају да се довијају око залиха материјала и робе како не би дошло у застоју приликом пословања. Ако вам је инвентар попуњен, понуда ће бити боља и претпоставка је да ће више робе и услуга бити продато. Наравно, у границама разума.

Ма колико се трудили да нам се то не деси, понекад једноставно немамо довољно средстава из објективних разлога. Ово је посебно случај са мањим фирмама. Муштерије које неће да плате, непродати производи који морају да се баце да би било места за нове, или непланирани губици који морају да буду покривени. Уз оне планиране, овакви трошкови могу бити крај за мало или средње предузеће, а зајам под правим околностима може да обезбеди довољно времена да стану на ноге. Наравно, то није решење за лоше пословање, али може извући компанију из шкрипца.

Нова опрема, било да је модернија или једноставна замена за стару и дотрајалу може бити огроман издатак чак и за велику фирму. Напослетку, мало која фирма има довољно слободног новца да покрије овакву трансакцију, па је зајам credit rapid fara acte логично решење. Машине се кваре и застаревају, па је периодична надоградња обавезна ставка у пословању сваког бизниса. Кварове је најтеже предвидети, а трошкови њихове санације обично иду у пакету са штетом коју посао трпи због неактивности, па је зајам често једини одговор. Теоретски, могли бисте да радите и са фелеричном и неисправном опремом, али ово не препоручујемо јер тиме стављате на коцку своју репутацију и излажете се тужбама и казнама које ће вас више коштати и од нове опреме. С друге стране, нова опрема обично значи лакши и угоднији рад, као и боље резултате па враћање таквих зајмова и не представља велику обавезу.

Нажалост, далеко најзаступљенији разлог за узимање зајма јесте сервисирање постојећих зајмова, под нешто повољнијим условима. Малим фирмама се обично препоручује да узимају мање зајмове у почетку, пошто су услови неповољни због кредитног рејтинга. Ако га отплатите на време, кредитни рејтинг вам расте па ће идући зајмови бити повољнији, али и ако отплаћујете кредит редовно, рефинансирање је далеко повољније после извесног времена.