Šoping i mala deca

Potpuno je tačno da kada se spoji “šoping” i malo dete u jednu rečenicu mnogu imaju utisak da počinje priča o nekom horor filmu. I otprilike nisu daleko od istine, jer smo skoro svi mi prisustvovali strašnim scenama gde dete na jednoj strani ima neverovatne napade besa i čak histerije, dok roditelj pokušava da ostane pribran i nekako prekine ovu izluđujuću scenu brist på pengar.

I potpuno je tačno da se ove nemile situacije dešavaju od recimo druge do pete ili šeste godine deteta, a za neke to bogami, ume da potraje i ceo život. Ali kako se izboriti sa ovim problemom?

Prvo i najvažnije, dete se vaspitava od rođenja, a ne od trenutka kada zakorači u prodavnicu. Ovo konkretno znači da detetu morate da pružite bezuslovnu ljubav i brigu dok je jako malo, i naravno da ga naviknete na kućnu atmosferu u kojoj će njegove potrebe biti zadovoljene na jedan relaksiran i pozitivan način. Ali isto tako i da dete ništa neće moći da postigne drekom i vikom, jer ni ostali ukućani ne primenjuju iste taktike. Kada se u kući svi ponašaju razumno, disciplinovano i raspoloženo, tada i dete odrasta sigurno i naravno, inteligentno.

Vrlo malo dete ne zna razliku između skupih i jeftinih stvari, brendirane ili ne brendirane odeće i obuće. Njemu nešto može da se svidi po obliku ili boji i to je to. I koliko puta jedna obična kartonska kutija može da proizvede daleko veću radost u toku igranja, od najskuplje igračke sa kojim to isto dete prosto nema ideju šta da radi, pa je trese jedno vreme, možda rasklopi i onda baci. Vodite se ovim principom kada vodite dete u šoping i nemojte pretvarati sam čin kupovine u nešto najbolje što umete da ponudite sopstvenom potomstvu.

Bilo da je u pitanju prodavnica hrane ili poseta ogromnom šoping molu, treba da prethodno sednete zajedno sa svojim detetom i napravite spisak stvari koje ćete kupovati. U trenutku kada uđete u samu radnju, izvucite taj spisak i počnite zabavnu trku u potrazi za stvarima sa spiska. Tako ćete sopstvenom detetu skrenuti pažnju sa artikala koji nisu planirani, a ono će za uzvrat biti presrećno što ima neku jako važnu misiju.

U slučaju da imate vrlo ograničen budžet u jednom trenutku ćete se sigurno sresti i sa čuvenim pitanjem “Zašto on/ona ima novu tu i tu stvar (igračka, odeća, obuća ili slatkiš), a ja ne mogu da je dobijem?” I kao i za sve ostalo, i za ovo pitanje treba da se pripremite na vreme, i to tako što ćete vaspitavati svoju decu da imaju različite stvari u odnosu na svoje drugare, te ih tako učiti razmeni u toku igranja. Ako je u pitanju odeća, učite ih da gledaju na oblik i boje, kao i udobnost, a ne da raspoznaju brendove, jer od tog “znanja” stvarno neće imati koristi. I naravno, učite ih da u životu ima toliko puno drugih zanimacija od samo posedovanja stvari, tako da se vaši redovni ili specijalni odlasci u kupovinu ne pretvore u prave noćne more.